Víno je nápojem gentlemanů a dam. Ve sklence působí tak vznešeně a jemně, že už jen samo o sobě umí navodit tu správnou atmosféru. Pokud čekáte důležitou návštěvu anebo si jen chcete vychutnat kvalitní víno se správně zvoleným pokrmem, dejte na rady profesionálů a jakékoliv hostitelské faux-pas vás bez problémů mine.
Servírované víno by spolu s pokrmy mělo lahodit oku i vytříbeným chuťovým pohárkům. Důležité jsou tedy obdobné barevné a chuťové tóny. A tak se doporučuje podávat k červeným masům a tmavým omáčkám víno červené, zatímco k pokrmům světlým víno bílé. Velice záleží na tom, z jaké oblasti dané víno pochází. Je dobré servírovat například k moravskému vínu typicky domácí moravské pochutiny a k zahraničním vínům zas pokrmy z vybraných zahraničních zemí.
Pokud jde o ryby, k těm jemným a méně mastným je vhodné popíjet lehké suché bílé víno. Přiťuknout si lze například sklenkou Rulandského bílého nebo Chardonnay. Pokud máte rádi tuňáka, dopřejte si ho se skleničkou pěnivého sektu.
Stejně jako k rybám volíme i k pokrmům z drůbežího masa bílá vína. Pokud jde o červená plnější vína, mezi které patří například Modrý Portugal, tak ta můžete směle kombinovat s vepřovým, hovězím nebo jehněčím masem. Menu, kterému dominuje zvěřina, kachna, husa nebo pernatá zvěř, pak brilantně doplní láhev zralého červeného vína, jakým je takové Svatovavřinecké.
Milujete sýry? Láká vás kaviár? Dopřejte si obojí s hravými bublinkami šampaňského. Skvěle zvýrazní chutě těchto pokrmů v závěru bohaté večeře. Očekáváte náročnou návštěvu a chcete udělat dojem? Otevřete láhev Möet Chandon, láhev nejžádanějšího šampaňského na světě, které zraje dvakrát tak déle než je vyžadováno.
Buďte za pravého gurmána a znalce těch nejlepších vín a destilátů– a uvidíte, že vaše pověst gentlemana ještě povýší. Tak na zdraví!