Příroda si prostě usmyslela, že nás nechá zestárnout. A proto se nám v těle po určitém věku přestávají tvořit některé důležité látky. Jednou z nich je kolagen. A jelikož je právě on zodpovědný za zjednodušeně řečeno soudržnost našeho těla, začne se jeho nedostatek v našem těle velice rychle projevovat. Stárneme nejen pokud jde o vzhled, ale přestává fungovat naše tělo.
Kolagen, též collagen, je nejdůležitějším proteinem v lidském organismu. Není jen jeden. Celkem jich existuje 28 druhů. Avšak klíčovými jsou tři. Kolageny I. a III. typu by se daly nazvat i kolageny krásy. Pečují totiž o dokonalost naší pokožky, vlasů a nehtů, ale i kostí.Tyto dva kolageny umí ještě jednu důležitou věc, tou je stimulace aminokyseliny glycinu. Právě ona je zodpovědná za růst svalové hmoty a současné spalování té tukové. Takže kolagen je důležitý i pro bodybuilding či při hubnutí. Kolagen II. typu je ten, který nás udrží mladými vnitřně. Je totiž alfou a omegou pro naše klouby a chrupavky. A právě zdravé a funkční klouby jsou základem mladistvosti. Už jen proto, že nám umožňují věnovat se zdravému pohybu. Přestat se hýbat je začátkem komplexních zdravotních problémů. Takže udržet si klouby funkčními je velice důležité.
Naše tělo kolagen samo tvoří, avšak jen do času
Do 20 let tělo kolagen doslova chrlí. Pak ale zpomalí. Lze tomu zabránit vhodnou stravou bohatou na kolagen, nebo tou, která podporuje jeho tvorbu. Což jsou třeba citrusové plody, tučné ryby, vajíčka, ořechy, listová zelenina. Kdo však nadměrně sladí, nebo se vystavuje nadstandardně UV záření, ten se naopak o kolagen připravuje. Po čtyřicítce však tvorba kolagenu v našem těle definitivně ustane. I to je důvodem, proč se u nás začne po této věkové hranici objevovat celá řada zdravotních problémů.
Kolagen jako neinvazivní antiageing
Někdo po čtyřicítce myslí na různé plastické operace, jiní zapracují na správné výživě. Tělo už nám samo nepomáhá. Příkladem je i zastavení vlastní produkce kolagenu. Proto je důležitým antiageingem po čtyřicítce právě kolagen, který mu dodáme zvenčí.
Jde to v běžné stravě, avšak lépe je na potřeby našeho těla připravený hydrolyzovaný kolagen. Je to vlastně kolagen rozložený na menší částice, díky čemuž se je schopen snadněji vstřebávat do našeho organismu. Jde tedy o kolagen v tzv. bioaktivní formě.
Stravou bohatou na kolagen rovněž nic nezkazíme. Tučné ryby, vývar z kostí, vepřové koleno, chrupavky z kuřete, prorostlé hovězí, živočišná želatina, vejce – to vše jsou přirozené zdroje kolagenu v potravě. Užívaní ve formě hydrolyzovaného kolagenu je však snazší. Setkáte se s vepřovým, kuřecím, rybím, ale za nejlepší kolagen je považovaný hovězí.