Možná taky rádi pořádáte různé večírky, slavnostní večeře a jiné společenské akce. Taková ta setkání, kdy se můžete vytáhnout kulinářským uměním, stylově prostřete stoly a připravíte různé nápoje, aby se hosté co nejdříve odvázali a rozproudila se zábava.
Víte ale, jak se nápoje správně podávají a co se ke kterému jídlu hodí?
Jak je to s pokojovou teplotou u vína
Asi jste v odborné literatuře četli, že červené víno se podává při pokojové teplotě. Toto pravidlo vzniklo v době, kdy se nevytápělo ústředním topením na 25° C a víc. Naši předkové nebyli rozmazlení a teplota u nich doma byla i o deset stupňů míň.
Pokud tedy chceme správně podávat víno, chladíme bílé víno na cca 10 – 12° C, stejně jako dnes oblíbené růžové, červené víno kolem 15 – 17° C.
Při podávání vína k jídlům se držíme základního pravidla, že čím tmavší maso, tím tmavší víno. Také podle chuti jídla: hodně kořeněné jídlo zapíjíme vínem červeným, jemné a sladké jídlo vínem lehkým bílým.
Vinné speciály
Zvláštní skupinou vín jsou vína dezertní, s vyšším obsahem cukru a alkoholu. I tato těžká vína se podávají asi při 10 – 12° C, kořeněné vermuty ještě o stupínek chladnější. Ty podáváme ve sklínce s cukrovou krustou.
Pokud jde o sekty, teplota ve sklínce by měla být 9° C. Jestliže je v místnosti hodně teplo, je potřeba nachladit i sklo. Nevadí ani víno chladnější, rozhodně je to menší zlo, než když je víno a sekt při podávání teplé. To je důvod, proč se láhev sektu uchovává v nádobě s ledem.
A jaké sklenky jsou pro sekt nejlepší? V zásadě jsou dva druhy, kterými nic nezkazíte, ale ze širokých rychleji vyprchávají bublinky. Úzké dlouhé jsou prostě lepší.
Ne každý destilát je dobré chladit
Znáte to z reklam, kde skoro všechno chutná na ledu, namražené. Není to ale tak úplně pravda. Některé destiláty se rozhodně podávají při pokojové teplotě, dokonce se ve sklínkách zahřívají dlaní. Jsou to whisky, brandy, rum nebo koňak.
Až budete příště připravovat večírek pro přátele, vytáhněte se před nimi nejen kvalitním pitím, například od společnosti Víno & Destiláty, ale i perfektním způsobem podávání.