Líbí se vám filmy, ve kterých je dokonalá tabule nastrojená, jídlo vypadá naprosto fantasticky a nechybí luxusní sklenice s kvalitním vínem? Nebojte se, zvládnete to také! Při výběru vína je stěžejní zvolit takový typ, který se hodí k danému pokrmu či dezertu. Držet se můžete obecného pravidla, jež říká, že k lehkým pokrmům se hodí lehká vína, naopak těžká jídla si žádají náročnější vína. Pokud vínům příliš nerozumíte a netroufnete si rozumovat, pak se držte jednoduchých doporučení.
Ryby a drůbež jsou nejlepší s bílým
Bílé rybí a drůbeží maso si nejlépe vychutnáte s bílými odrůdami vína. Suchá a nesladká vína, jako může být například Veltlínské, Sylvánské či Ryzlink rýnský a vlašský dodají pokrmům dokonalou souhru. Tato vína se podávají ve vysokých sklenicích určených na bílé víno. Kdo si chce pochutnat na tučném vepřovém masu a omáčkách, ocení intenzivní chuť a vůni vín s vyšším obsahem alkoholu. Výborně se k vepřovému hodí třeba Rulandské modré, Dornfelder, popřípadě Zweigel z pozdních sběrů. Fajnšmekři ocení též hutné červené víno. Kořeněné pokrmy podpoří plná a výrazná vína z temperamentního Španělska, romantické Francie i sluncem zalité Itálie. Červená vína jsou skvělým doplňkem pro zvěřinu, ke grilovanému masu a sýrům volte taková, jež doplní jejich přirozenou chuť – jemnou i intenzivní u plísňových variant.
A co k dezertu na závěr výborného oběda či večeře? Vsaďte na sladká vína bílá i červená. Sázkou na jistotu jsou slámová a ledová vína, pozdní sběry, výběry z hroznů i bobulí. Svěží, mladá a sladká vína by měla být při konzumaci sladší než samotný dezert, protože by pak samotná vína mohla chutnat kyseleji a hořce.
Pořiďte si do zásoby
Známá síť vinoték vám nabízí široký sortiment vín, sekty i pravé šampaňské od luxusních značek. Díky odbornému poradenství vám poradí zvolit ideální víno pro vaše chuťové pohárky a stejně tak i doporučí vhodné lahvinky a šumivá vína do zásoby do spíže či sklepa. Nebudete tak překvapeni nečekanými hosty a vždy jim nabídnete to nejlepší.