Hranolky jsou oblíbenou přílohou, můžete si je ovšem dát samostatně s tatarkou nebo nějakým dipem. Experimentům se meze nekladou, stejně tak se nemusíte držet toho, že hranolky musí být pouze z brambor. Znáte pikantnější celerovou variaci? A co takhle sladší batátové pommes frites?
Jak na správné batátové hranolky?
Udělejte si vynikající pommes frites, připravte si papírové kornouty na hranolky (seženete například u firmy Pack & Care) a pohostěte vtipně svoji rodinu, hosty nebo kohokoli jiného, koho chcete překvapit něčím jiným, než jsou klasické „hrany“. Můžete přidat koření, vlastní dip z jogurtu, aby to nebylo tak těžké, a směle podávejte. Nyní jdeme k receptům. Předně si představíme základ každého receptu na hranolky. Brambory nebo batáty nakrájejte na hranolky a dejte klasicky vařit, dokud nezměknou. Udělejte větší kusy, ať tu chuť i cítíte. Až budou hranolky uvařené, dejte je zcela vychladit. Je to důležité, protože když je vhodíte do oleje, změna teploty vytvoří dokonalou krustu. Nyní jsme to tedy prozradili. Vychladlé hranolky vhoďte do fritézy a smažte, dokud povrch hranolek nezhnědne. Uvidíte, jak budou křupat. Jsou mnohem lepší než z fast foodu.
Připravte si zdravé batátové hranolky
Ne každý však holduje smažení v oleji. Uznáváme, že hranolky máchající se právě v této tekutině trochu pomohou faldíkům. Ovšem nevadí. Nic není ztraceno. Dnes existuje spousta vychytávek a mezi ně patří i horkovzdušná fritéza. Doporučujeme však kápnout trochu oleje. Přece jen je batát sušší surovina a bez mastidla jej budete mít jak knedlík v krku. A koneckonců, nějaké tuky jsou dobré pro zdraví. Můžete si batátové hranolky připravit také v troubě na pečicím papíře. Doporučujeme použít funkci horkovzdušné trouby, přece jen hranolky víc nadnese. Rovněž hranolky trochu zakápněte olejem, na závěr lehce osolte a třeba posypte tymiánem.
Jak opéct batátové hranolky na pánvi?
Pokud nemáte ani jeden ze spotřebičů, nebo jej prostě nechcete zapínat, určitě si vystačíte s pánví. Jak to ale udělat, abyste si nepřipekli hranolky? Asi nejspíš nedosáhnete takové křupavosti a šťavnatosti jako z fritézy, což ale neznamená, že hranolky nebudou dobré. Jen si připravte skutečně nepřilnavou pánev nebo použijte olej. Hranolky opékejte ze všech stran zprudka, aby byly skutečně křupavé. A na závěr zodpovíme jednu otázku, která vás asi napadá. Mohou se opékat syrové batáty? Ano, můžete, ale aby se zelenina propekla, musíte použít nižší stupně u každé formy přípravy. Tím pádem nedojde k onomu efektu, jak jsme zmiňovali na začátku, tedy ony změny teplot (zchlazení a prudké opečení). Správné opečení si musíte vychytat sami, protože každý spotřebič pracuje jinak.