Popularita zahradních udíren stále roste

udírna

Uzení patří mezi úpravy masa, která se využívá již od pradávných dob. Pokud je maso dobře vyuzené, je to vyhledávaná lahůdka. Do udírny můžeme dát různé druhy masa. V našich oblastech se nejčastěji používá maso vepřové. 

Obecně je vhodnější maso tučnější. Mezi oblíbené kousky patří kýta, plecko, bok, špek, krkovice či kotleta. Fajnšmekři si pochutnávají na uzeném koleni či jazyku. Do udírny se však hodí i zvěřina, drůbež nebo maso rybí.

Jak na uzení masa

Pokud se rozhodnete pro maso vepřové, ideálním způsobem uzení je teplým kouřem. Při tomto druhu uzení nepřesáhne teplota 60 °C.

zahradní udírna

Z ryb se pro uzení nejvíce používají sumečci, makrely, úhoři, pstruzi, kapři, cejni nebo sledi. Pokud jsou ryby menší, dají se udit celé. Mohou se zavěsit na háčky nebo rozložit na sítka. Větší kusy je potřeba troch naporcovat. Háčky na zavěšení se dají využít i u větších porcí, zejména ve tvaru podkovy.

Ať už si vyberete maso jakékoli, je potřeba jej před uzením naložit do slaného nálevu nebo nasolit na sucho. Nakládáním do nálevu docílíte rovnoměrnějšího prosolení masa. Množství soli záleží na vaší chuti

Hlavní prvky zahradní udírny

Každá správná zahradní udírna musí mít ohniště, udící komoru a pokud je topeniště k udírně mimo udírnu, tak ještě kouřovod, který vede kouř do vnitřní části udírny. Samozřejmostí je komín. Při výběru velikosti udící komory mějte na paměti, že její velikost by měla odpovídat množství masa, jež máte v plánu udit.

dřevěné udírny

Velmi užitečnými pomocníky pak jsou ochranné rukavice určené především pro přikládání topného média, kleště, jimiž lze obracet maso, v případě, že hodláte udit na roštu, a samozřejmostí by měl být i teploměr do udírny.

Jaké druhy udírny si můžete pořídit?

Současný trh nabízí několik druhů. Rozdělují se podle materiálu a podle umístění ohniště. Podle materiálu si můžete pořídit udírnu dřevěnou, kovovou nebo zděnou. Podle umístění ohniště je to pak udírna s ohništěm a udící komorou a udírna s ohništěm odděleným od udící komory.

Dřevěná udírna

Velkou výhodou dřevěné udírny je fakt, že ji lze postavit téměř kdekoli. Po uzení a vychladnutí ji zase uklidíme. Lze ji tedy využívat jen v případě, že ji budeme potřebovat.